Selecteer een pagina

‘We zijn verwend met deze ervaren dame in de praktijk’

Dolf Coppoolse, huisarts in Castricum,
over de samenwerking met POH-GGZ Jeugd

De samenwerking met een prettige én adequate POH-GGZ Jeugd ervaart huisarts Dolf Coppoolse als het geheim voor een snelle diagnose en succesvol ADHD-behandeltraject. In dit interview vertelt hij over zijn ervaring én geeft hij tips voor collega-huisartsen.

Sinds wanneer hebben jullie een POH-GGZ Jeugd in de praktijk?
“Sinds een jaar of 4; een orthopedagoge met veel ervaring onder andere bij jeugdzorg. Ze is een prettig persoon en heel goed in de omgang met zowel de ouders als de kinderen. Ik kan écht zeggen dat we een heel goede POH-GGZ Jeugd hebben en dat is heel belangrijk voor een succesvol ADHD-behandeltraject.”

Hoe snel kunnen jullie een patiënt helpen aan een diagnose en doorverwijzing?
“Dankzij de POH heel snel, we zijn echt ‘verwend’ met haar. Ouders hebben vaak al het vermoeden dat hun kind ADHD heeft. Soms vinden zij zelf thuis nog wel een ‘modus’ om om te gaan met het gedrag van hun kind, maar wordt dit een probleem wanneer ze naar school gaan. Op advies van school komen ze dan bij ons. Omdat het inventariseren veel tijd kost, besteed ik zelf weinig tijd aan het consult en stuur ik ouders en kind direct door naar de POH. Meestal kunnen ze al binnen 2 weken, soms zelfs nog dezelfde week, bij haar terecht. Sneller kan bijna niet.”

Wat doet de POH-GGZ Jeugd precies?
“Ze is 2 dagen per week aanwezig en heeft dan een uur de tijd per consult. Ze kan dus goed uitvragen en inventariseren. Dan stelt ze een diagnose, in overleg met mij, waarna zij doorverwijst naar de 2e lijns-hulpverlening, een instelling zoals Lucertis of PsyQ. In de tussentijd – want helaas is er vaak een wachttijd van 3 tot 6 maanden – houdt ze nog wel de vinger aan de pols. Soms is er overleg nodig over bepaalde kinderen en dan regelt ze een gesprek waarbij ook iemand van school en de gemeente aanwezig is.”

Is de POH-jeugd nog betrokken bij het vervolg, is er een natraject?
“Nee, ze is alleen betrokken bij het beginstadium, voor de verwijzing. Officieel mag de POH maar 5 gesprekken voeren. We wijken daar soms vanaf, dat kan wel, maar het is niet de bedoeling dat ze een kind jarenlang begeleidt. Bij een escalatie mag een patiënt terugkomen bij de zorginstelling, maar dan is een verwijzing van de huisarts nodig. De stap van diagnose wordt dan overgeslagen, dus speelt de POH geen rol.”
“Qua nazorg zou het trouwens voor de patiënt wel fijn zijn als zij nog een rol zou spelen. Dat zij een melding krijgt dat ‘pietje puk’ klaar is met een behandeltraject en ze in de agenda kan zetten dat ze na zo’n 3 maanden even contact opneemt.”

Hoe ziet jullie samenwerking met POH-GGZ Jeugd eruit?
“Onze POH is gedetacheerd vanuit Vicino, een regionale organisatie die betaald wordt door zorgverzekeraar VGZ. Die heeft er natuurlijk veel baat bij, want in vergelijking met een psycholoog van PsyQ of Lucertis kost een POH ‘niets’. Dat een POH de uitgebreide screening doet in plaats van de 2e lijns-instelling, scheelt VGZ handenvol geld.”
“Als praktijk verdienen we niets aan de consulten van de POH. Wel ontvangen we van Vicino een vergoeding voor de ruimte die zij in de praktijk ‘huren’. Ook krijg ik wat geld voor de overlegtijd. Stel, de POH ziet 100 mensen per jaar, dan krijg ik 100 x 5 minuten overlegtijd uitbetaald van Vicino. Het kost dus helemaal niets, terwijl het ons enorme verlichting biedt. Ik ben dus alleen maar blij!”

Vicino werkt helaas niet landelijk. Hoe zouden collega-huisartsen, elders in het land, ook een POH aan kunnen stellen?
“Daarvoor zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Als je een goede ondernemer bent en heel erg zeker van je zaak, dan kun je altijd zelf een goede POH in dienst nemen. Deze moet zich natuurlijk wel ‘terugverdienen’.
  2. Als je dat niet wilt, kun je bijvoorbeeld met de ketenzorg-organisatie (Vicino een samenwerking van HONK, HKN, WFHO en GGZ NHN) of een andere samenwerking zo’n constructie proberen op te zetten, waarbij meerdere huisartsen meedoen. Het belangrijkste is dat je als huisarts niet het gevoel hebt dat er geld weglekt als de POH een uurtje niets doet. In zo’n detachering-constructie hoef ik me daar geen zorgen om te maken.”

Welke voordelen kun je tot slot nog noemen aan de samenwerking?
“Een groot voordeel van de constructie via Vicino is dat ze goed wordt begeleid en opgeleid, er worden ook cursussen aangeboden et cetera. Verder heeft haar aanwezigheid voordelen voor de patiënten zelf. Allereerst worden zij heel snel gezien en bovendien in een bekende, vertrouwde omgeving. Patiënten vinden het heel fijn dat zij niet ergens anders heen moeten. En wat ook belangrijk is; de POH kent de sociale kaart heel goed. Met haar ervaring weet de POH precies – en beter dan ik – welk kind waar het beste kan worden geholpen. Bovendien is onze POH een enorm goede kracht en een prettig persoon. Dus iedereen is enthousiast.”

 

 

Dit ook in uw praktijk?

Wilt u ondersteuning bij het toepassen van deze constructie in uw eigen praktijk? Stuur ons een bericht via onderstaande link.

Ook uw verhaal delen?

Heeft u ook een verhaal dat u graag op dit platform wilt delen met uw collega’s? Stuur ons een bericht via onderstaande link.